Vilken tur - det är fredag den 13:e!

Spottar du tre gånger om du ser en svart katt, skulle du aldrig gå under en stege och vet att en krossad spegel är sju års olycka - ja då är chansen rätt stor att du tar det extra försiktigt idag, fredag den 13:e. Men är det verkligen en mer olycksdrabbad dag?

Tvärtom! I en studie Länsförsäkringar gjort har de granskat de drygt fyra miljoner skador som anmälts under de senaste tretton åren. Den visar att det sker ungefär 17 procent färre skador under fredagen den 13 än under en helt vanlig genomsnittlig dag.

– Enligt utfallet av den här granskningen så är fredagen den 13 mer som en turdag, säger skadespecialist Susanne Fagerberg på Länsförsäkringar. Dessutom verkar de flesta ha tur med vädret just den här gången, soligt och plusgrader i princip hela landet.

Tisdagar är värst

Om fredag den 13:e är mer av en turdag, vilken dag är då värst? Tittar man på undersökningen visar det sig att tisdagar verkar vara en otursdag jämfört med de andra veckodagar, och skulle det dessutom vara den 1:a på månaden är det extra otur. För den första utmärker sig som otursförföljd med 7 % av totala skadorna.

Kikar vi på de vanligaste skadorna som sker just fredag den 13:e handlar det om borttappade ägodelar och skador på dina saker. Så fredag den 13:e borde kanske mer kallas för en klumpig dag än en otursdag.Om fredagen den 13

Föreställningen om fredagen den trettonde som olycksdag kan tidigast beläggas i mitten av 1800-talet, verkligt spridd bland folk i allmänhet blev den först på 1900-talet. Idén vann anklang inte minst inom litteraturen, till exempel i Thomas L. Lawsons roman Friday, the Thirteenth (1907), som handlar om panik bland börsmäklare på Wall Street. Först under decennierna därefter började man på allvar uppfatta fredagen den 13 som en dag då man borde ta sig i akt, och floran av myter har fyllt på genom att vi sökt i historien på jakt efter diverse olyckor som sägs ha inträffat på datumet ifråga. Ett är att ett betydande antal ordensmedlemmar från Tempelherreorden blev fängslade av Filip IV av Frankrike fredagen den 13 oktober 1307 på order av påven Clemens V. En annan hypotes grundar sig på att Jesus hade tolv lärjungar, och när Jesus förråddes var Judas Iskariot den trettonde vid bordet.