Vad hände med bostadsmarknaden under sommaren?

Efter en höst och vår med mycket osäkerhet på bostadsmarknaden har priserna nu under sommaren gått mot att bli mer stabila. En bidragande faktor skulle kunna vara att köpare och säljare har lättare att mötas. 

Enligt den senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik som släpptes idag, så kan vi se att priserna för bostadsrätter under den senaste månaden har varit oförändrade i riket. Däremot ser vi att priserna i Stor-Stockholm har sjunkit med 1% samtidigt som Stor-Göteborg och Stor-Malmö har ökat med 1% och 3%. Detta innebär att bostadsrätterna i Stor-Stockholm under sommaren har sjunkit med 1%, Stor-Göteborg stigit med 3% och Stor-Malmö med hela 5% (om vi tittar på de senaste 3 månaderna). 

Gällande priserna på villor så är priset oförändrat i hela landet under den senaste månaden.

Så vad kommer att hända med priserna under hösten då? 

Fastighetsmäklarförbundet har släppt en rapportering som visar att majoriteten av de tillfrågade mäklarna tror att vi har en prisuppgång att vänta under hösten, och samtidigt har den procent som tidigare trodde på en prisnedgång på marknaden har minskat. Om det verkligen blir en prisökning på marknaden är svårt att avgöra nu då andra faktorer som tillexempel det stundande valen skulle kunna ha en påverkan ... 

I den bostadspolitiska debatten har det bland annat gjorts utspel om att avskaffa det skärpta amorteringskravet, sänka flyttskatten och trappa ner ränteavdragen. Det är åtgärder som kan få betydande privatekonomiska konsekvenser, och såväl köpare som säljare kan nu komma att avvakta valresultatet och eventuella bostadspolitiska överenskommelser. Med andra ord kan riksdagsvalet ha en dämpande effekt på bostadsmarknaden den närmaste tiden, säger Marcus Svanberg.

Ytterligare en faktor som skulle kunna påverka priset är det ökade utbudet, något som vi på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling redan nu har börjat märka av efter semestern. Redan nu  har vi cirka 5 160 bostäder till salu på vår hemsida. Men om det ökade utbudet, eller valet kommer att påverka priserna återstår för oss alla att se framåt. 

*Vill du veta mer kring ditt specifika område rekommenderar vi att du tar kontakt med ditt lokala kontor på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.