"Vår bostadsmarknad är i behov av en renovering."

Tidigare i veckan publicerade vi ett inlägg där vi berättade att vi på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tillsammans med Sifo har tagit fram en ny undersökning som visar att hela 55% av Sveriges befolkning vill flytta till ett annat boende som är bättre anpassat till sin levnadssituation, men inte gör det.

Och under gårdagen släpptes färska siffror från Svensk Mäklarstatistik som visar på att bostadspriserna är fortsatt stabila på riksnivå. Så vad är det som gör att fler personer inte flyttar, trots att dem vill det? Anledningen är olika typer av hinder och som bidrar till mindre rörlighet.  

Även om priserna är fortsatt stabila är rörligheten väldigt låg, vilket tyder på en bostadsmarknad satt ur spel, säger Marcus Svanberg, vd hos oss på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

 Att 55% av Sveriges befolkning önskar att flytta, men väljer att inte göra det handlar som sagt inte om lathet, utan just olika typer av hinder som gör att man inte har råd eller möjlighet att flytta till ett större eller mindre boende.

Dessa hinder kan tillexempel vara amorteringskravet som infördes tidigare i år, att flyttskatten blir för dyr så att det blir billigare att bo kvar, att månadskostnader skulle öka om man valde att flytta eftersom man nu behöver amortera och man kanske inte gör det i sin nuvarande bostad om man köpte den för längesedan.

Men det handlar även om en typ av bostadsbrist trots att Sverige har försökt bygga sig ur den. Den svenska bostadsmarknaden gör det helt enkelt svårrörligt och skulle själv behöva en renovering för att öppna upp för fler personer att dels kunna ta sig in på bostadsmarknaden, men även för bostadsägare att kunna flytta till nya typer av boende som är bättre anpassad för sin levnadssituation om den har förändrats från när man först köpte sin bostad.

Under veckan har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling varit på plats i Almedalen, dels för att lyfta frågan under vårt eget seminarium ”Du måste flytta på dig!” som baseras på den rapport som vi har tagit fram, men också för att vara med och diskutera och prata om hur vi ser på problematiken i att rörligheten är låg på bostadsmarknaden samt vad som behövs göras för att Sverige ska få en bostadsmarknad med ökad rörlighet.  

Fastighetsbranschen väntar nu spänt på valet med förhoppningen om ett parlamentariskt läge som möjliggör en bred bostadspolitisk uppgörelse. Vi behöver en politisk majoritet som vågar ta tag i de bostadspolitiska knutarna, med fokus på rörligheten och unga vuxnas entré på bostadsmarknaden, Marcus Svanberg.

Är du intresserad av att läsa rapporten kan du göra det här.