Tipsen för dig som vill koppla av i ditt fritidshus, och inte bara städa och fixa ...

Nu är det inte långt kvar till ljusa nätter, brunbrända ben och varma sommarkvällar! Nedräkningen är i full gång och många av oss planerar att tillbringa mycket tid i fritidshuset.

Men att ha ett fritidshus kan innebära två saker:

1. Fritidshuset är något man åker till för att koppla av och vila upp sig. För att få distans från vardagen och bara njuta. Det är väl så man tänker sig att ett fritidshus ska vara?

2. Ett ständigt arbete då landstället inte ska förfalla eller att dess trädgård ska växa igen. Man åker dit för att koppla av och koppla bort, men jobbar istället lika mycket eller kanske mer än hemma.


Hör ni till dem som inte vill ha massor av måsten när ni är i ert fritidshus så kommer här lite tips på hur du kan tänka när du fixar till fritidshuset för säsongen, eller helt enkelt ska flytta in eller köpa ett för första gången!

  • Anlägg inte en för stor trädgård. En trädgård kan vara väldigt vacker att titta på men också framkalla mycket stress på sommaren, gräset växer snabbt, buskar blir stora och grusgången blir tuvig. Försök utforma trädgården så enkel som möjligt. En naturtomt är väldigt vackert och lättskött.

  • Tänk på att du inte behöver lika mycket förvaring som i din permanentbostad. Du kanske plockar med dig en necessär med det nödvändigaste och en väska med kläder. Fyll därför inte upp ytorna med för många eller för stora garderober eller förvaringslösningar. På så sätt ser du till att ni inte har med er för mycket prylar vilket innebär färre saker att plocka undan! Med öppna ytor blir det dessutom mer lättstädat.

  • Välj färre möbler. Inred med färre och mindre möbler, runda bord och pinnstolar kan vara att föredra då det inte ”skärmar av” på samma sätt. Undvik att övermöblera. Du behöver inte få plats med alla funktioner som du har hemma i ditt fritidshus. Gå tillbaka till vad syftet med ditt fritidshus är – och inred därefter.

  • Ha kvar originaldetaljer istället för att renovera! Spara och bevara så mycket originaldetaljer som du kan, det ger huset dess charm. Behövs nya dörrar, snickerier eller fönster kika runt på loppisar eller på nätet om du kan fynda något prisvärt och snyggt istället för att lägga massa pengar och tid på en ny renovering.

  • Använd gärna ljusa färger. Ofta är fritidshuset mindre än vår permanentbostad och därför är ett tips att använda ljusa färger för att skapa känslan av rymd i rummet. Med mörka färger på väggar och golv kan bostaden känns trång och mindre än vad den faktiskt är. Med ljusa färger studsar det naturliga ljuset in genom fönstren på inredningen och rummen upplevs både större och fräschare. 

Kom ihåg att ditt fritidshus är din alldeles egna oas där du ska trivas. Därför ska du såklart alltid utgå från vad du gillar så det känns personligt och mysigt!  

/Anna Wallin
Homestylingkonsult och grundare av HomeSTHLM