Stressad av all #inredningsinspo? Skapa istället ett hem att trivas i!

Tilltalande bilder på Hemnet, läckra bostäder i inredningstidningar och ett inspirerande flöde på sociala medier. Vi omger oss av snygga och stilfulla hem som är meningen att inspirera oss - men blir det verkligen så?

Jag vet många som inte vågar visa upp sina hem trots att de skulle vilja, för att de inte tror att de duger. Klart att det är bra med inspiration! Men när det går så långt att man börjar känna en hets eller kanske till och med inte trivs i sitt hem, då är det något som har blivit fel. På samma sätt som den omdiskuterade reklambranschen har skapat en norm om hur vi ska se ut, likaså har en standard nu skapats för våra hem.

Så hur ser man till att skapa ett hem som känns ombonat och trevligt, utan att påverkas för mycket av denna hysteri? Jag skulle säga: utgå från dig själv. Vad tycker du om? Vad gör dig glad? Vilka färger ger dig harmoni? Ditt hem är till för dig och ingen annan. Trivs vi i våra hem så blir vi också stolta över det.

  • Se till att skapa en stabil bas, där du känner att du har ordning – och utgå sedan från det när du funderar på hur du vill inreda och vilken typ av känsla du vill ha i ditt hem.
  • Rensa bort sådant som får dig att bli stressad. Överfyllda lådor med ”bra att ha saker” eller en garderob med kläder som man sparat endast på grund av nostalgiska skäl är inte en bra utgångspunkt för att skapa harmoni i sitt hem.  
  • För att vara realistisk, så kommer vi självklart alla att ha saker som vi måste behålla och vill spara men ändå inte behöver ha framme. Då är ett bra tips att satsa på bra och snygg förvaring. Lådor och boxar på hyllorna ger ett mindre spretigt och stökigt uttryck.

  • Även belysningen kan bidra till att få oss på olika humör. Taklampa är ju jättebra när man behöver mycket ljus och kanske ska städa, men sällan den man vill tända då man ska skapa en mysig stämning en kväll. Placera ut lite mindre lampor i rummen, de ökar trivsel- och mysfaktorn under kvällarna.

  • Mattor är också en mer avgörande detalj än vad man först kan tro. En matta binder ofta ihop ett rum och kan hjälpa till att ljusa upp eller tona ner olika intryck. Här är faktiskt också storleken av betydelse, köp därför hellre en något för stor matta än för liten för det är ju faktiskt en stor yta som kommer präglas av denna detalj.

  • Ett enkelt och prisvärt sätt att skapa ett mer personligt hem är att dekorera väggarna med tavlor du gillar. Att hänga ramarna på rätt sätt är en konst då en felhängd tavla kan bidra med helt fel fokus i rummet och störa harmonin. Små enkla regler du kan ha i bakhuvudet är att placera tavlans mittpunkt i ögonhöjd ungefär. Det är också bättre att hänga tavlan för lågt än för högt – då upplevs takhöjden högre.

  • När du hänger tavlor i grupp är det viktigt att du kommer ihåg att tavlorna ska linjera med varandra, och detta är något som du kan göra på många olika sätt. I överkant, nederkant, genom att centrera eller efter motiven på tavlorna. Ett tips är att utgå från den största tavlan och placera de andra runt den. Prova dig fram på golvet innan du börjar att göra hål i väggen.

Men för att sammanfatta så är det allra viktigaste med ditt hem när man pratar trivsel att du ska trivas, och att du känner att ditt hem ska spegla den du är. Det är till för dig och du ska känna att du kan vara dig själv hemma. Nu kanske du tänker att du inte vet hur du ska få ditt hem att spegla den du är, men det behöver inte vara knepigt.

Ställ dig själv frågan: hur vill du känna i ditt hem och varför?

Fundera lite på den frågan och håll sedan svaret på frågan som en röd tråd genom din inredning. Självklart kan man kombinera stilar. Nyckeln här är en kombination av olika saker, som binds samman med ett gemensamt tema, förslagsvis en specifik färgskala.

Kom ihåg att vi alla är olika och därför blir våra hem också det, och det är ju det som är charmen med det hela!

/ Anna Wallin, Homestyling konsult