Så skapar du rätt stämning med belysning!

Hösten har nu tagit ett fast grepp om vårt land och vi börjar förbereda oss för kallare tider. Hösten kan vara extremt vacker med alla sina färger, men snart får vi nog ta del av att de första snöflingorna når marken och då vänder vi blad och går över till ett nytt säsongskapitel.  

Tack vare snön blir det ljusare ute och landskapet får näst intill ett sagolikt utseende. Detta kan också bli underbart vackert på foto, och blir en perfekt tid att förbereda eller sälja sitt boende om man nu går i de tankarna. Sommaren i all sin prakt men vintern är nästan ännu bättre i det avseendet att man då lättare får till en mysig stämning på visningen och krispigare bilder.

Att få till rätt stämning och trivsel är bland det viktigaste, ska man sälja på vinterhalvåret finns det ingen anledning att inte mysa till det riktigt ordentligt på visningen. Låt mäklaren bjuda på glögg och pepparkakor eller ställ fram en skål praliner och några levande ljus som välkomnar spekulanterna. Tänd andra ljuset i adventsljusstaken om det är andra advent osv. Kan nästan garantera att känslan av hemtrevnad då ligger väldigt nära tillhands för spekulanterna.

Mycket kan också hänga på rätt belysning under denna årstid. Det är viktig att ha lagom många ljuskällor utplacerade i hemmet. Ett lysrör ger förvisso ljus så man ser bostaden men det bidrar inte till den hemtrevliga känslan som man är ute efter. Därför rekommenderar jag istället punktbelysning. Många hem är överbelysta men har för få ljuskällor. Ha istället många olika typer av lampor utplacerade i rummet. En mindre vid sängen, en större vid sidan av soffan, en i fönstret osv…

Eftersom det naturliga ljuset är begränsat under detta halvår så får vi jobba desto mer med det artificiella ljuset. Eldstäder, värmeljus och lyktor utplacerade i trädgården är också artificiella och perfekta att skapa stämning med.

Hur man riktar belysningen kan också vara väldigt viktigt. Nedåtriktat ljus ska med fördel riktas snett mot väggar då ljuset återger ett mjukare ljus och bländar inte lika lätt. Ni kan också pröva med att rikta en lampa mot taket för att se om takhöjdens uppfattning förändras...

Bland de viktigaste du ska ha i åtanke är att övergångarna mellan de olika ljuskällorna ska vara mjuka så att det inte blir jobbigt för ögonen. Här vill vi alltså inte se för starka kontraster. Man kan t ex använda sig av dimmers på uttagen eller lågwattlampor. Allmänbelysningen som ofta sitter i taket ska agera bakgrundsbelysning medan de mindre lamporna runt om i rummet kan ta för sig något mer.  

Många som fotar sin bostad runt jul har vid denna tidpunkt dekorerat hemmet med julbelysning så som stjärnor, ljusslingor och annat pynt. Här rekommenderar jag att man plockar bort julen helt. En ljusslinga runt balkongräcket som kan fungera året runt kan lämnas kvar men resten får vänta i lådor medan fotosessionen äger rum. Anledningen till detta är att man under denna tid tycker det är väldigt mysigt med detta pynt men går inte försäljningen som planerat eller om man fotar upp för att sälja vid ett senare tillfälle känns inte julen lika aktuell. Jag har kollegor som har försökt sälja lägenheter med ljusstjärnor i fönstret i mars och julgranar som står på balkongen i april. Ni förstår… plocka därför undan allt som har med denna eller för den delen någon annan högtid att göra när ni fotar upp er bostad.

Med dessa små tips hoppas jag att du kan skapa en genuin känsla och en trivsam atmosfär som får många att bli förälskade i just din bostad!

/ Anna Wallin
Homestyling konsult