Så räddar du fritidshuset – från dina egna misstag!

Många åker nu ut för att ”öppna upp” sina fritidshus för säsongen. Härligt såklart, men vad många inte tänker på är att det inte alltid bara är att sätta på värmen.

– Åk ut snarast och titta till era hus om ni inte redan gjort det. Slå inte på vatten och värme och åk därifrån utan stanna och övervaka vad som händer – då kan många läckage stoppas i tid, säger Peter Bratt, skadespecialist på Länsförsäkringar.
Slå inte på vatten och värme och åk därifrån
Sönderfrysta rör som orsakar vattenskador är ett utav de allra vanligaste felen fritidshusägare råkar ut för. Ett vanligt misstag är att man har dragit ner alldeles för mycket på värmen samtidigt som man har vatten kvar i ledningarna under vintern.

– Genom att stänga av huvudkranen och ha tillräcklig med värme på skulle de här skadorna undvikas. Vill man vara ett föredöme som husägare tappar man även ur befintligt vatten ur ledningarna, säger Peter Bratt.


Ta god tid på dig

Det kan ta en stund innan du märker av om någonting är fel. Det är därför viktigt att du stannar kvar, gärna några timmar om du inte ska sova över, för att säkerställa att allt är som det ska.

– Stanna kvar minst några timmar i fritidshuset om du inte stannar över helgen. Packa inte ur bilen eller gå bort till grannen och drick kaffe. Det kanske tar en stund innan det märks om allt inte står rätt till så gå runt i rummen och lyssna efter susningar – det kan vara ljudet av läckage i rören, säger Peter.
Gå runt i rummen och lyssna efter susningar
För dig som vill vara på den säkra sidan och kunna reglera värmen ifall ett ordentligt aprilväder skulle slå till kan en luftvärmepump vara ett bra alternativ.

– En luftvärmepump är en bra investering inför kommande vintrar. Den brukar betala av sig på fyra-fem år och du kan reglera värmen på distans. Blir det oväder med vind och minusgrader kan du höja värmen och på så sätt ge bättre skydd för vattenledningarna. Det kan vara ett bra alternativ att satsa på under sommaren i stället för en ny altan, tipsar Peter.

Tips för dig som ska öppna upp ditt vinterstängda fritidshus:

  • Ha god tid på dig, var gärna på plats i huset några timmar efter att vattnet vridits på. 
  • Sätt på eller höj värmen i huset – låt det vara minst 15 grader, det kan komma fler kalla nätter. 
  • Börja med att försiktigt öppna huvudvattenkranen. 
  • Lyssna efter susningar i rören– det kan vara tecken på läckage. 
  • Kontrollera alla synliga vattenledningar att det inte läcker. 
  • Om det läcker – stäng av huvudkranen direkt – ring en rörmokare.