Så lyckas du med bostadsaffären på en osäker marknad

Ett ökat utbud, beslut om skarpare amorteringskrav och sjunkande priser gör att många köpare och säljare känner sig osäkra på bostadsmarknaden just nu. Nedan följer Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings bästa tips på hur du ska tänka för att göra en trygg och lyckad bostadsaffär.

Säljare


1. Ställ högre krav på mäklaren

I god tid innan planerad försäljning bör du ta kontakt med en mäklare för att kunna diskutera och planera efter dina behov. Välj en mäklare som du trivs med och som passar dig och din bostad. Mäklaren har djup kunskap om den lokala bostadsmarknaden och kan hjälpa till att ta fram prisstatistik och kostnadskalkyler.

2. Var ute i god tid

Jämfört med innan sommaren är försäljningstid och budgivningsprocesser nu något längre, särskilt gällande bostadsrätter. Du kan räkna med att din bostad kommer att säljas men att det tar några extra dagar. När marknaden är osäker kan det vara ett bra tips att förannonsera sin bostad. Då finns tid att hitta rätt spekulanter, prisnivå och tidpunkt för när den planerade försäljningen ska dra igång.

3. Läs på!

Just nu handlar allt fler bostadsaffärer om att hitta en prisnivå på köpesumman som både köpare och säljare känner sig bekväma med. Som säljare kan du inte räkna med att det är självklart att få samma kraftiga prisuppgångar som tidigare. Läs på om prisutvecklingen i ditt område och anpassa dina förväntningar på försäljningen efter detta. Här kan din mäklare hjälpa till med statistik. 

Räkna på vad du faktiskt har råd med.

4. Sälj först

När prisutvecklingen på bostadsmarknaden känns osäker kan det vara en fördel att sälja din egen bostad först. Det sätter en tydlig budget inför ett kommande bostadsköp och gör att du i lugn och ro kan räkna på vad du faktiskt har råd med.

5. Förläng tillträdet

Om du vill undvika risken för att stå med två bostäder en tid kan det vara en stor fördel att lägga tidpunkten då den nya ägaren ska få tillträde till bostaden längre fram i tiden (tre till sex månader). På så sätt har du god tid på dig att hitta och köpa en ny bostad.


Köpare

1.  Köparens marknad för bostadsrätter

Utbudet av lediga bostadsrätter har ökat rejält under de senaste månaderna. Det innebär att du som köpare har mer att välja på. Då kan du tänka över din budgivningsstrategi och har längre tid på dig att fundera över ett eventuellt bostadsköp.

2. Säljarens marknad för villor

För villor är situationen den motsatta. Ett historiskt lågt utbud ger hög konkurrens om de hus som är till salu och att många objekt säljs redan innan visning. Om du ska köpa villa kan det därför vara bra att hålla koll på marknaden och de bostäder som finns ute till försäljning. Ett förhandsbud på en nivå som du tror säljaren accepterar kan ibland bli en bra affär för båda parter.

Under 2018 är risken stor för att Finansinspektionen dessutom kommer att skärpa amorteringskravet ytterligare.

3. Räkna med amorteringskrav

Sedan 2016 måste bolånetagare amortera två procent av det sammanlagda lånebeloppet per år om det överstiger 70 procent av köpesumman och en procent per år om lånebeloppet överstiger 50 procent av köpesumman. Under 2018 är risken stor för att Finansinspektionen dessutom kommer att skärpa amorteringskravet ytterligare. Med detta behöver de som lånar mer än 450 procent av hushållets årliga bruttoinkomst amortera ytterligare en procent av lånet. Tänk över hur detta skulle påverka din privatekonomi och ta hjälp av mäklaren om du behöver hjälp att räkna.

4. Ta höjd för högre ränta

För närvarande är räntorna lägre än någonsin tidigare. Så kommer det naturligtvis inte alltid att vara. Inom några år är räntenivån troligen betydligt högre än idag. Om du bor i bostadsrätt kan det vara lämpligt att ta en titt i föreningens ekonomi – även denna plånbok påverkas av en räntehöjning och därmed avgiften på den bostad du köpt. 

5. Stresstesta din privatekonomi

En bra grundregel är att planera boendeekonomin utifrån dina egna förutsättningar och kalkylera för högre boendekostnader genom att bygga upp en buffert. Tänk också över hur du vill leva och hur mycket pengar du är beredd att lägga på ditt boende. Har du svårt att få kalkylen att gå ihop så bör du kanske se det som en varningsklocka. När du bestämt för vad din bostad får kosta – sätt en gräns och håll den.