Sälja? Skapa en inbjudande entré!

Det pratas mycket om hur viktigt det är att ge ett bra första intryck när man möter nya personer. 

På samma sätt är ett bra första intryck väldigt viktigt när man ska sälja sin bostad. Att spekulanterna vid första anblicken får en bra och trevlig känsla av bostaden som de sedan kan ha med sig runt på resten av visningen. Ett första intryck vid en lägenhetsförsäljning kan vara hallen men när man säljer en villa eller ett radhus är spekulanternas första intryck ofta entrén. Med entrén menar man inte bara ytterdörren utan det kan också vara trädgården, trappan upp till ingången eller uppfarten. Ja, de som spekulanterna först ser när de kliver in på tomten.

Entrén utomhus
Därför är det väldigt viktigt att man lägger lite extra krut på att göra fint även på dessa platser innan man ska visa sin bostad. Buskar kanske behöver klippas, grusgången kanske behöver fyllas på och krattas eller ytterdörren kanske behöver målas om. Små saker som kan ha betydelse och kanske till och med kan vara avgörande för ett bra första intryck. Framsidan brukar också utgöra den allra första mäklarbilden vid presentationen av bostaden så redan när man skrollar förbi den i flödet på internet vill man göra ett bestående avtryck som lockar till att man vill veta mer.

Framsidan är ofta underprioriterad när man piffar utomhusmiljön inför en försäljning. Ofta läggs mer krut på baksida och uteplats men att bryta av framsidans hårdgjorda ytor där man ofta har parkering, cykelplatser och soptunnor med en plantering gör väldigt mycket. Finns inte gräsytor eller rabatter går det lika bra att plantera i större krukor för att få in lite grönska.

Tänk på att de växter du väljer ska trivas för att kunna göra ett fint intryck. När entrén förbereds inför en försäljning vet man inte hur mycket tid köpare kommer kunna ha för trädgårdsarbete. Ett tips är att inte anlägga en alltför avancerad plantering utan att välja något mer lättskött. Det kan till och med vara ett säljargument, att trädgården är vacker men lättskött. Marktäckande växter gör t ex att planteringar kräver mindre underhåll.  

Att placera ut en bänk eller en sittgrupp på framsidan kan också mjukgöra miljön och ge ett inbjudande intryck.

Och glöm inte av belysningen!
Att lägga lite extra tid på belysning kan ge en mycket trevlig och inbjudande känsla när man kommer till en kvällsvisning. Kan man placera ut belysning i rabatten eller finns möjlighet att montera upp väggfast belysning på fasaden? Här finns många olika lösningar. Ett enkelt men effektfullt tips är att använda ljusslingor, hänga upp lyktor med värmeljus i eller ställa ut marschaller. Det finns också lampor som drivs av solceller som är ett miljövänligt alternativ.

Det ska hänga ihop...
Tänk på att husets stil även ska spegla husets entré. Ett modernt hus i puts kan förslagsvis ha en plantering med inbyggd belysning och stödmur av puts där gröna klätterväxter kan få ta plats medan ett mer traditionellt mindre trähus kan kombineras med vita snickerier, till exempel portaler, spaljéer och pergolor.

Plocka gärna upp kulören som du har runt fönstren eller på andra detaljer i planteringen och låta dessa gå igen, detta gör att du knyter ihop entrén med bostaden och det ger ett snyggt och enhetligt uttryck.

Lycka till!

/ Anna Wallin, Homestyling konsult