Ränteoro och amorteringskrav minskar efterfrågan på stora bostäder

Idag släpptes den senaste försäljningsstatistiken från Svensk Mäklarstatistik som visade hur bostadsmarknaden har sett ut i Sverige under november månad. Vi på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har analyserat siffrorna och det vi ser är följande: 

Bostadsrättspriserna i riket:
Under november månad sjönk bostadsrättspriserna i Sverige. Det betyder att bostadsrättspriserna fortsätter att sjunka för andra månaden. Största nedgången var i Stor-Malmö och Stor-Göteborg där priserna sjönk med två procent. I centrala Malmö förblev bostadsrättspriserna däremot oförändrade sedan föregående månad. I övriga storstadsregioner i Sverige sjönk bostadsrättspriserna med en procent.

Villapriserna i riket:

Även villapriserna sjönk med en procent under november månad. Även här stod Stor-Malmö för den största nedgången och sjönk med två procent. I övriga storstadsregioner sjönk villapriserna med en procent.

Vår analys av den fortsatta prisnedgången är att den till stor del beror på oro inför den eventuellt höjda räntan, men även det sedan tidigare skärpta amorteringskravet. Höjd ränta och i samband med det, strikta amorteringskrav bidrar till en minskad marginal för många svenskar och därmed även en minskad efterfrågan på de större bostäderna. 

– Hårdare bolåneregler i kombination med kommande räntehöjningar gör köparna mer avvaktande vad gäller stora bostäder och bostäder med hög avgift. Trenden är allra tydligast i storstäderna, men den minskade efterfrågan påverkar också bostadsrättspriserna i riket som helhet, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.


Här kan du läsa hela pressmeddelandet. 

Om Länsförsäkringar:

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling är Sveriges snabbast växande fastighetsmäklare och den tredje största aktören i branschen. Med 164 bobutiker och 800 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Vi tycker att den lokala närheten är viktig och tror att det är en av anledningarna till att vi för tredje året i rad har Sveriges nöjdaste kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex 2018.