Middag eller sommarfest? Tips för att duka upp utomhus!

Sommarmånaderna är här och med de kommer även alla härliga sommarkvällar med möjlighet att äta middag utomhus.

Fantiserar vi inte alla om att duka upp för vänner och familj i en mysig trädgård, omgiven av grönskande kvistar, vilda blommor och ljuslyktor hängande i träden? Det behöver inte vara så svårt att få till den där somriga känslan på bordet, med lite små knep kan man få vilken neutral och tråkig servis som helst att se ut som en underbar och kreativ sommardukning!

  • Ett tips är att hålla sig till enkla material som redan återfinns i naturen. På så sätt behöver dukningen inte heller kosta så mycket. Man kan ha stor användning av pinnar, stenar och träplankor. Så här års brukar också ängar och vägkanter vara fyllda av härliga blommor som man kan pryda bordet med. Använd gärna flera små vaser med blommor hellre än en enda stor, på så sätt ser alla gäster varandra.
  • Bordsplacering är något man kan experimentera med på olika sätt för att få till just den känslan som man vill åt. För en liten bohemisk touch så kan du knipa av en liten kvist, binda med en bit snöre runt servetten på tallriken och sticka ner en liten handskriven lapp med gästens namn på. 

För en mer spexig dukning, skriv ut bilder på gästerna och fäst på glasen. Är du mer konstnärligt lagd så ta fram penseln och måla namnen på gästernas glas eller på små stenar som du kan placera på servetten - så den inte blåser iväg.

  • Dekorera bordet med sommarens konfetti, blomblad eller strö ut grus i en slinga mitt på bordet, det blir riktigt fint att sticka ner värmeljus i. Glasburkar kan även hjälpa till att hålla lågan brinnande i sommarvinden.
  • Glöm inte att förvara drycken kall, en festlig detalj kan vara att fylla en balja eller ett kärl med is i och placera flaskorna i.
  • Lägg även en extra tanke på färgvalet, välj gärna ljusa och naturliga kulörer. Visst kan det vara fint med blommor i starka nyanser, men välj gärna naturliga kulörer som vitt, beige och ljusgrått för de större färgvalen på t ex möbler, duk eller kuddar.  Med den neutrala basen kan du då istället matcha förslagsvis välkomstdrinken med de kulörta blommorna på bordet. Det ger en färgsprakande och enhetlig touch på det hela.
  • Helheten är viktig. Liksom i vilken inredning som helst, ta ett steg tillbaka och titta. Kan du dekorera på fler ställen än på bordet? Kanske blir en stor grön krans över bordet pricken över i-et eller varför inte dekorera med myggnät som en sänghimmel med ljusslinga under? Även de ljusaste sommarnätterna bli mörka så förbered med stearinljus, lyktor, ljusslingor och värmeljus.

Har du inte plats hemma? Oroa dig inte! Flytta festen till parken, stranden eller skogsgläntan, här får alla vännerna plats utan problem!

Så ut och njut nu och skapa härliga sommarminnen!

Anna Wallin
Fastighetsmäklarassistent och Homestylingkonsult