Mäklaren tipsar: Det här ska du tänka på vid en värdering!

En fri värdering är det många mäklare som erbjuder, men varför ska man värdera sin bostad egentligen, och kan verkligen homestyling öka värdet på bostaden? Vi har frågat en expert, nämligen mäklaren Marcus Axbo. 


En fri värdering, vad ska det vara bra för? Så tänker många idag när de erbjuds just det för sina bostäder. Men faktum är att en värdering av din bostad faktiskt kan ändra sättet du ser på din ekonomi. Så även om du inte går i säljtankar finns all anledning att hålla koll.


Våga ställa frågor till din mäklare


Men vad ska du då tänka på när mäklaren springer runt i ditt hem och ger komplimanger för den fina utsikten? 


– Våga ställa frågor till din mäklare. Det finns inga dumma frågor som det brukar heta. Vi jobbar med detta varje dag medan många säljare säljer ett hus under sin livstid. Vi är proffs, säger Marcus Axbo som jobbar som fastighetsmäklare för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Växjö.


Det sitter i detaljerna 


För Marcus Axbo är det viktigt att man som säljare vet vad en värdering innebär och att man förbereder sig i tid för sin kommande försäljning. 


– Vid en värdering utgår jag alltid från läget, skicket på bostaden, erfarenhet och givetvis marknaden i sig. Detaljer är viktigt. Jag har sett allt för många boenden där det märks att renoveringen kostat mycket pengar men den 100-procentiga finishen inte finns där då säljaren själv lagt sista handen vid renoveringen. Det är värt pengarna att låta hantverkare göra jobbet, menar han. 


Det kan i slutändan innebära flera 100 000-tals kronor


Han tipsar om att göra en besiktning tidigt in i processen. På så vis finns tid att fixa eventuella brister och undvika överraskningar nära försäljningen.


– Var noga med detaljer, det är detaljerna som gör det! Var därför noggrann vid montering av lister och fogning, lägg tid på att måla till exempel dörrfoder som är skavda, laga plugghål i väggar och så vidare. Det lönar sig då mäklare och framförallt spekulanter lägger märke till detta. Det kan i slutändan innebära flera 100 000-tals kronor upp eller ned, säger Marcus Axbo. 


Köper med hjärtat 


En vanlig fråga mäklare får är om bostadens värde verkligen kan öka om man som säljare satsar på inredning och så kallad homestyling. Ett koncept Marcus Axbo verkligen tycker man som säljare ska anamma.


–Ta hjälp av en stylist och var inte rädd för att låta stylisten styla boendet inför en försäljning även om det kostar extra. Det lönar sig. Spekulanter köper med hjärtat och här spelar känslan stor roll i boendet. 


Det är lätt att ha ett boende till salu, men målet är att det ska bli sålt


För den som inte vill ta in en specialist är hans råd att försöka hålla sig till en genomgående stil i sitt boende. Det är viktigt att förstå att det är spekulanterna som ska få en vision om hur de ser sig själva bo och inreda lägenheten. Då kan det inte vara för plottrigt.


– Mitt bästa tips 2018 är att lyssna på mäklaren och vara ödmjuk. Mäklaren är proffs och vet vad som behöver göras och vilket utgångspris man bör ha för att få en riktigt lyckad försäljning. Det är lätt att ha ett boende till salu, men målet är att det ska bli sålt, avslutar Marcus Axbo.

Läs mer om fria värderingar här!

Av: Miranda Karlsson