Mäklaren berättar: såhär ska du tänka inför en värdering!

Hos många mäklarkedjor kan du ofta få en fri värdering, och tidigare i veckan listade vi några anledningar till varför det kan vara bra att göra en värdering, även om man inte riktigt är i ett läge där du är redo för en skarp försäljning. 

Vi har pratat med mäklaren Marcus Axbo om hur man tänker som mäklare när man värderar en bostad, och varför en homestyling kan öka värdet på bostaden.

1.  
Våga ställa frågor till din mäklare
Du har bestämt dig för att göra en värdering av din bostad, och nu är mäklaren på plats. Men vad ska du som bostadsägare tänka på när mäklaren gör en värdering?  

– Våga ställa frågor till din mäklare. Det finns inga dumma frågor som det brukar heta. Vi jobbar med detta varje dag medan många säljare säljer ett hus under sin livstid. Vi är proffs, säger Marcus Axbo som jobbar som fastighetsmäklare för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Växjö.

2.
Det sitter i detaljerna 
För Marcus Axbo är det viktigt att man som säljare vet vad en värdering innebär och att man förbereder sig i tid för sin kommande försäljning.  

– Vid en värdering utgår jag alltid från läget, skicket på bostaden, erfarenhet och givetvis marknaden i sig. Detaljer är viktigt. Jag har sett allt för många boenden där det märks att renoveringen kostat mycket pengar men den 100-procentiga finishen inte finns där då säljaren själv lagt sista handen vid renoveringen. Det är värt pengarna att låta hantverkare göra jobbet, menar han.

– Var noga med detaljer, det är detaljerna som gör det! Var därför noggrann vid montering av lister och fogning, lägg tid på att måla till exempel dörrfoder som är skavda, laga plugghål i väggar och så vidare. Det lönar sig då mäklare och framförallt spekulanter lägger märke till detta. Det kan i slutändan innebära flera 100 000-tals kronor upp eller ned, säger Marcus Axbo.

Han tipsar även om att göra en besiktning tidigt in i processen. På så vis finns tid att fixa eventuella brister och undvika överraskningar nära försäljningen.


3.
Boende köper man med hjärtat
En vanlig fråga mäklare får är om bostadens värde verkligen kan öka om man som säljare satsar på inredning och så kallad homestyling. Ett koncept Marcus Axbo verkligen tycker man som säljare ska anamma.

–Ta hjälp av en stylist och var inte rädd för att låta stylisten styla boendet inför en försäljning även om det kostar extra. Det lönar sig. Spekulanter köper med hjärtat och här spelar känslan stor roll i boendet. Det är lätt att ha ett boende till salu, men målet är att det ska bli sålt 

För den som inte vill ta in en specialist är hans råd att försöka hålla sig till en genomgående stil i sitt boende. Det är viktigt att förstå att det är spekulanterna som ska få en vision om hur de ser sig själva bo och inreda lägenheten. Då kan det inte vara för plottrigt.

– Mitt bästa tips är att lyssna på mäklaren och vara ödmjuk. Mäklaren är proffs och vet vad som behöver göras och vilket utgångspris man bör ha för att få en riktigt lyckad försäljning. Det är lätt att ha ett boende till salu, men målet är att det ska bli sålt, avslutar Marcus Axbo.

Klicka här för att läsa mer om värdering

*Intervju gjord av Miranda Karlsson