Konkreta tips - såhär skapar du din egen sommaroas!

Nu har verkligen sommaren grabbat tag i vårt avlånga land på allvar. Vissa dagar har man nästan smält bort med temperaturer uppåt 32 grader, medan andra dagar har tagit oss tillbaka till försommaren…

Men man kan ju inget annat än att älska denna härliga tid då de flesta av oss snart går på semester och förväntningarna inför sommaren bubblar inom oss!

Går du kanske och drömmer om att piffa upp landstället, ordna en blomstrande trädgård eller bara att få till en somrigare känsla hemma i lägenheten? Då hoppas jag att du får lite idéer av detta inlägg. Här har jag nämligen samlat lite tips på vad du kan göra för att enkelt skapa din alldeles egna sommaroas!
  • Steg nummer 1, städa bort vinter och vår. Släpp in sommaren inomhus genom att öppna fönstren och se till att få in frisk luft. Putsa fönster och damma av ytor. Genom dessa enkla tips så skapas nya energier till bostaden. Man behöver alltså inte ändra på massor utan med detta som grund har man kommit långt. 
  • Byt gärna ut kuddöverdragen och filtarna i soffan till nya i ljusa nyanser är också ett återkommande tips. Men fläta gärna in någon ny färg. Inslag av färger är en trend vi kommer se mycket av i sommar.
  • Köp på dig ett gäng nya växter och blommor. Inget ger väl en sådan härlig sommarkänsla som en färgglad bukett på bordet?
  • Enkelt med många smarta lösningar. Så tänker gärna många när de inreder sommarhuset. Förvaring i naturmaterial så som korgar på hyllor och golv är både en snygg detalj och praktisk om man behöver flytta runt dem. Men lägg gärna lite extra tid på detaljerna. Det får gärna vara handgjorda i naturmaterial som en vacker makramé på väggen eller en knopplist i obehandlat trä för linnemorgonrocken i sovrummet.

365843b6-74d7-4eda-96d0-a88acf4c62c0jpg 
Bild från HomeYohMy

  • Tankarna kring design i sommar går mot ljust och enkelt, mycket material i rotting, sten, trä och linne. Tänk ljusa färger och mycket växter. Se din uteplats som en helhet för att väva samma till en lugn och harmonisk helhet som blir ett med naturen!
  • Skärma av och rama in. Ja det kanske låter som motsatsen till det man känner att man vill göra när man vill ut och öppna upp inför sommaren, men det är en av de viktigaste råden för att få till en rumskänsla utomhus. Ta hjälp av en spaljé, en vikvägg eller större blomkrukor och skärma av de olika miljöerna. Det kommer kännas mycket mer ombonat och mysigt.
  • Finns det något härligare än att vara barfota på sommaren? Ge därför underlaget en extra tanke. Mattor är ett väldigt bra knep som mjukar upp och binder ihop möblemanget på ett bra sätt och väldigt mysigt att sätta ner fötterna på under kyligare sommarkvällar. Trägolv i ljusa nyanser lättar också upp och är en trend som jag tror är här för att stanna.

Vill du spendera din sommar på din uteplats med vännerna så kan jag varmt rekommendera att sätta in ett utekök. På så sätt plockar vi ut ännu en funktion och kan laga mat, äta och umgås ute! Ett utekök behöver inte vara så komplicerat. Med ett sidobord som avställningsyta intill grill­en, krukor för redskap och för färska kryddor samt trädgårdsslangen kommer man långt!  

Hade jag kunnat skulle jag även prioritera en liten örtträdgård i blomsterlandet. Är det bara jag eller har man inte en romantisk fantasi av att bara kunna kliva ut i trädgården och nypa lite grönt direkt till tallriken?  

Men oavsett hur och var du kommer spendera din sommar så hoppas jag att du kommer njuta till fullo och verkligen ta in denna underbara ljusa årstid. 

Trevlig sommar!

Anna Wallin
Fastighetsmäklarassistent och Homestylingkonsult