Fem enkla tips som binder ihop och gör din uteplats inbjudande.

Under sommaren vill man gärna vara ute så mycket som möjligt, och om man då har en uteplats finns det potential att skapa ett andra vardagsrum. Men hur ska man egentligen tänka när man ska inreda sin uteplats? Finns det några punkter som man kan ta hänsyn till för att enklare hitta de perfekta utemöblerna för just din uteplats, eller ska man bara prova sig fram?

Nedan har vi samlat fem tips som förhoppningsvis hjälper dig att skapa en inbjudande uteplats.

blogginlaggpng

1. Växter gör din uteplats levande!
Gällande växter fungerar det mesta, så här är det bara att ösa på! Ett tips är att tänka i olika höjder, sätt t.ex. gärna höga golvväxter bredvid sittgruppen. Detta kan du även ta hänsyn till när du skapar grupperingar av olika blommor eller planterar en färgsprakande rabatt.

Tänk gärna in hela uteplatsen när du gör planteringar. Har du en uteplats eller en stor balkong är stora växter perfekt för att markera ut hörn eller gränsen till uteplatsen. Har du istället en mindre balkong där krukor eller stora planteringar inte får plats kan du utnyttja sidorna eller räcket genom att använda blomlådor eller spaljéer och hänga upp växter på.

2. Var praktisk och tänk på funktionen!
När är det sol på uteplatsen? Ska fokus vara på en matplats eller är en skön loungehörna din dröm? Se till att välja möbler anpassade efter hur du vill använda balkongen! Se uteplatsen som en social yta där du kan samla vänner under härliga sommardagar och kvällar. Men ta även hänsyn till hur stor yta du har, om möblerna tar upp för stor plats är det lätt att uteplatsen upplevs trång och opraktisk.

Har du en mindre yta, är ett tips att välj en nättare möbel t.ex. ett café set. Har du mer plats kan du med fördel välja lite större matbord eller en rymlig soffgrupp.

Viktigt är också att du viger en tanke åt underhållet. Väljer du möbler i trä eller bambu kan de vara mer väderkänsliga än möbler i aluminium eller rotting. Kommer du ha möjlighet att plocka in möblerna under vintern eller kommer de att behöva stå ute? Fundera gärna över dessa frågor innan du beslutar dig för vilka utemöbler som passar dig bäst.

3. Skapa en ombonad uteplats!
Hur skapar man en ombonad uteplats egentligen? Ett enkelt tips är att tänka på samma sätt som du gör inomhus. Att ha dynor och filtar inför att temperaturen faller på kvällen är kanske något som de flesta redan tänkt på, men dekorera gärna även med ljuslyktor, prydnadskuddar, snygga plädar och några personliga detaljer på borden. Genom att addera detaljer är det enkelt att få till en mysig, varm och gemytlig atmosfär.

Ett annat tips är att du ser över det som ramar in uteplatsen. Hur ser underlaget ut? En matta under soffgruppen knyter ihop möblemanget och finns det kanske även möjlighet att använda någon form av tak för ökad mysighetsfaktor?

Att sätta upp ett tak över sin uteplats är något jag rekommenderar oavsett om solen ligger på hela dagen eller inte. Förslagsvis en pergola över matplatsen, en markis, ett parasoll eller varför inte spänna upp ett solsegel mellan väggarna? Dessutom så skyddar du dig mot solens starka strålar under dagen, och på kvällen kan taket bidra till att uteplatsen håller värmen lite längre. Dessutom tycker många att det är rätt behagligt och mysigt med något över huvudet.

4. Glöm inte belysningen!
Belysning är bland det viktigaste som finns för att skapa en känsla i inredningen inomhus men det är minst lika viktigt utomhus. Vid kvällsfoto av lägenheten blir det dels väldigt mysigt på bild men även vid en eftermiddagsvisning på sensommaren.

För att skapa rätt känsla är det viktigt att tänka på punktbelysning. Vill man ha ett varmt och romantiskt skimmer under sommarkvällarna kan en ljusslinga i taket vara rätt val, men annars kan du använda ljuslyktor eller kanske solcellslampor i rabatterna. Rätt belysning kan göra hela uteplatsen i skymning, och du kommer vilja nyttja uteplatsen långt in på småtimmarna.

5. Tänk på stilen!
För att skapa ett enhetligt hem är ett tips att knyta ihop uteplatsen med resten av hemmet. Den ska fungera som ett extra rum och då är ett tips att skapa en stil som passar ihop med den stil som du redan har inne i resten av bostaden. Behöver du idéer kring hur du gör detta är ett tips att låta dig inspireras av uteserveringarna på restauranger och kaféer som du gillar.

Pratar vi trender till uteplatsen är det snarlika med de trender som fungerar i resten av hemmet.

De ljusa färgerna och de naturliga materialen är i fokus i år och det får även uteplatsen att se mer luftig och rymlig ut. Material som tagit sig in i våra hem så som rotting får gärna även följa med ut till våra uteplatser i sommar.

För att sammanfatta inlägget blir mitt viktigaste tips inför en försäljning att kunna visa upp uteplatsens funktion och hur den kan användas, men också försöka få till en känsla av att det är en behaglig, lugn och mysig miljö där man kan och vill vara.

En oas att trivas i helt enkelt!

Anna Wallin