Attrahera rätt köpare med styling inför försäljningen!

När du/ni ska sälja ert hem vill ni ju på bästa möjliga sätt nå ut till de personer som man tror är intresserade av att bo i just din lägenhet, hus eller område. Ett tips är att skapa en miljö som attraherar rätt målgrupp. 

En målgrupp kan se ut på många sätt, en barnfamilj, ensamstående, unga, äldre m.m. Vissa områden attraherar också personer med en viss stil osv. Genom att fokusera på att styla bostaden för den specifika målgruppen blir det lättare för dessa spekulanter att få upp ögonen för bostaden. På så sätt blir det även lättare att få rätt intressenter på visningen och därmed öka chansen till en riktigt lyckad bostadsförsäljning.

Det är nog väldigt vanligt att ens egna stil får styra väldigt mycket vid inredning eller styling i hemmet inför en försäljning. Detta är ju självklart inte konstigt då du dels, använder sig av de saker som du själv tycker är fina, men även för att du själv var i målgruppen när du valde att köpa bostaden. Men vi människor utvecklas och köpte du tillexempel en tvåa, men nu behöver större för att ni har blivit fler i familjen, är det klokt att plocka bort alla barnartiklar – eftersom den målgrupp som potentiellt vill flytta in i din bostad antagligen inte har några barn, precis som när du själv köpte den.

Mitt tips blir därför – utgå först och främst ifrån vad det är för typ av bostad som du äger.

En styling av en nyproducerad lägenhet är heller inte detsamma som en styling av ett landställe eller en villa från början av 20-talet. Lär känna dina spekulanter. Vad är det dem är ute efter och vad är det då du ska framhäva i bostaden?

I grund och botten är det känslor vi pratar om. Känslor man får när man kliver in i ett hem och trivs men också känner att detta är det rätta hemmet för mig, eller oss.

Därför blir grunden viktig. Fråga dig själv vilka färger eller material som lockar fram den rätta känslan i just ditt hem, och vad som framhäver det bästa med bostaden. Att skapa en bas som framhäver det bästa med ditt hem, gör att det blir lättare att byta ut detaljer i hemmet, som textil osv. för att förnya det. Om grunden är bra blir det även lättare för spekulanterna att föreställa sig hur det skulle se ut med deras kuddar, gardiner osv.

Homestyling är ett bra alternativ till att förnya din bostad inför en försäljning om det är så att varken speciellt mycket tid, pengar eller energi finns för att göra några omfattande renoveringar. Erfarna homstylingkonsulter och inredare är väldigt duktiga på att fläta in bostadens egenskaper med utgångspunkten målgruppens intresse. Men du kan också själv utföra mirakel om du lär dig tänka som en i branschen!

Du kommer långt med att fokusera på tre saker. Vinklar, färger och stilar. Om du behärskar dessa blir det oväsentligt med märkeslampor, trendigaste soffan eller dyra linnelakan.
  • Med vinklar menar jag fotovinklar. Rummet kan med fördel kännas en aning tomt, då detta på bild snarare bidrar till en rymlig och luftig känsla. Ingen vill bo trångt. Funderar du på om du ska plocka bort eller behålla fåtöljen i vardagsrummet kan jag nästan alltid rekommendera att du plockar bort den.
  • Du behöver inte alltid möblera varje hörn och skrymsle utan tänk i huvudsak på vad som är unikt med din lägenhet och vad du önskar visa upp lite extra och fokusera på att dekorera där.
  • Många olika färger tillsammans kan upplevas som rörigt så bestäm dig för en färgskala som är ganska neutral och bryt av med någon eller några accentfärger för att intrycket inte ska bli för slätstruket. Tänk att så många som möjligt av din målgrupp ska bli attraherade och därför är det bra att inte sticka ut för mycket med färg och form.
  • Det här med stilar är lite knepigt när man talar om homestyling. Vi homestylister försöker generellt att plocka bort så mycket som möjligt av din personliga stil för att få ett neutralt intryck som lockar fler spekulanter. Samtidigt som man vill rikta in sig lite extra på just den önskade målgruppen. Ett sätt att göra detta på är att addera detaljer som har en viss toning av en stil för att få den rätta balansen mellan neutralt och en stil riktad mot den specifika målgruppen.

Det kanske låter knepigt men det behöver det inte vara. Utgå från en neutral färgskala och blanda in någon annan färg som bryter av samt några detaljer som sticker ut. Tänk att hemmet ska upplevas luftigt, ljust och fokusera sedan på vad det är som är speciellt med just din bostad och lägg lite mer krut på att få till en inbjudande atmosfär just där.  

Lycka till!

Anna Wallin
Homestylingkonsult