6 billiga tips - så förnyar du enkelt i hemmet!

Så här i början av ett nytt år brukar plånboken gapa rätt tom.. Men trots det så kan man ändå vara sugen på att förändra och förnya i sitt hem. Känslan av att få till en nystart hemma går lite hand i hand med ett nytt år. Jag har därför samlat lite tips till er som faktiskt inte behöver bli särskilt dyrt, men som kan göra en stor skillnad!

Uppdatera kaklet
Det finns fler sätt än att uppdatera kaklet, utan att behöva kakla om ett helt kök eller ett badrum. Man kan med enkla medel förvandla det befintliga kaklet genom att antingen måla med en kakelfärg direkt på eller använda sig av kakeldekor. Det finns massor av mönster och färger att välja på! 

Förnya i köket
En köksrenovering kan ju ta både lång tid och kosta rätt mycket pengar. Ett tips är att bara byta ut vissa saker så som tex bänkskivan, är den av trä kan man även förändra mycket genom att betsa den, vilket kan göra större skillnad än vad man kanske tror. Vill man förnya köket ytterligare kan man måla köksluckorna med hjälp av en speciell träfärg eller byta ut blandaren.

Detaljerna gör skillnad!
När man pratar om detaljer tänker många ofta på småsaker. Men med småsaker behöver man inte mena små obetydliga prydnadssaker utan jag skulle säga helt tvärt om. Att byta ut eller köpa nya detaljer kan göra stor skillnad på ett helt rum. Nya kuddfodral och en ny filt, ett nytt snyggt duschdraperi, nya handdukar, färska blommor eller varför inte byta ut knopparna på garderoberna, köksluckorna eller byrålådorna? Nya knoppar och handtag kan vara allt som behövs för att få ett helt nytt intryck av rummet.

Tänk över möbleringen
Att möblera om kan göra underverk. Byrån i sovrummet kanske passar bättre i hallen eller varför inte byta plats på två rum? Kanske kan ni låna eller byta någon möbel av vänner eller bekanta? Bostaden kan kännas som ny när man möblerar om, så fundera över planlösningen och om den går att optimera. 

Återbruka
Ja, vad är inte hetare just nu? Men ack vilket bra tips det är sen! Att ge gamla slitna och billiga möbler ett nytt liv kan bli både räddningen för ditt hem och en tjänst mot vår natur. Med lite färg kan du dessutom matcha in dem snyggt i inredningen hemma hos dig. På så sätt kan du själv bestämma färgskala och hur du vill att det ska se ut, kanske t o m blir snyggt att måla in möbeln i väggfärgen? Förslagsvis ett väggskåp eller hylla?

Nytt till väggarna
Ska man satsa på att köpa in något nytt skulle jag rekommendera något till väggarna. Att få upp lite tavlor gör väldigt stor skillnad. Det kan nästan få ett kalt rum att kännas ombonat och uttänkt. Kanske finns det plats för en tavelvägg? Väggvaser, väggljusstakar eller vägglampor över t ex soffan eller sängen kan vara väldigt dekorativt.

Ett sista tips...
Ett annat tips är faktiskt att rensa! De flesta av oss har mer möbler, saker och inredningsdetaljer än vi egentligen skulle behöva. Sälj, ge till loppisar eller till vänner som kanske behöver något du har mycket av. Att plocka bort kan faktiskt göra lika stor skillnad som att byta ut eller plocka fram…

Hoppas du fick lite tips och inspiration!
/ Anna Wallin, Homestyling konsult